Het karakteristieke vestingstadje Megen is een must visit voor iedereen met een interesse in religieus erfgoed. Met nog twee kloosters in functie vind je in Megen veel monumentale gebouwen met sfeervolle pleintjes, mooie tuintjes en “Leuke en vriendelijke restaurantjes”. Niet voor niets zijn diverse kunstenaars neergestreken in de oude stadskern (met beschermd stadsgezicht).
Op zoek naar historie, erfgoed en cultuur? Boek een stadswandeling door Megen en kom in de gezellige en gemoedelijke sfeer niet alleen helemaal tot rust, maar ontdek ook waar ooit de leider van de Bende van Oss werd opgesloten…
Of de naam van het stadje nou een Romaanse of Keltische oorsprong heeft is niet 100% zeker, maar wat wel zeker is, is dat deze strategische plek aan de Maas al rond 1145 werd vernoemd onder de naam Graafschap Megen. Een grote stadsbrand in 1581 maakte een einde aan de strategische betekenis. Onderdelen van het kasteel van de Heren van Megen, dat tijdens de brand verwoest werd, zijn gebruikt in het nog altijd bewoonde Clarissenklooster. De zeer beschouwelijke zusters hadden tot begin jaren 1970 geen direct contact met de buitenwereld. Inmiddels kun je in het klooster diensten bijwonen. Het Minderbroederklooster Sint-Antonius van Padua is ook nog altijd bewoond. Het is zelfs mogelijk om enkele dagen in het klooster te verblijven en met de broeders mee te leven. En vergeet zeker niet de kapel van het ‘Bruurke van Megen’ te bezoeken!
Voor rondleidingen, bel je naar Restaurant “De Poort van Megen”; 06-118 816 42, bezoek je de website van Toeristisch Informatiecentrum Megen, of neem contact op met Thea Muller; telefoonnummer: 06-512 713 68. Maak een historische stadswandeling (met of zonder gids), bezoek de Gevangentoren en struin door de omliggende natuur. Natuurliefhebbers moeten sowieso langs gaan bij ‘De Hof van Lof’: ooit de moestuin van de paters, nu een mooie stadstuin waar alle planten en bloemen nog altijd een liturgische betekenis hebben. Een stadwandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is uit te breiden met koffie met gebak vooraf of een lekkere lunch of diner erna als afsluiter.